Sirop de trandafiri

29 May

Dintre siropurile pregatite in casa, acesta este preferatul meu – dulce, aromat, frumos colorat. E adevarat ca el contine o mare cantitate de zahar, dar… cine se poate abtine?!

Ingrediente:

50 trandafiri de dulceata (a nu se taia partea alba)

4 l apa

1 pachetel sare de lamaie

zahar (1 – 1,5 kg zahar pentru fiecare litru – eu am pus 1,5 kg)

Mod de preparare:

Se aleg petalele trandafirilor. Se fierb in clocot pentru 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu un pachetel sare de lamaie. Lichidul obtinut, se lasa acoperit pana a doua zi, apoi se filtreaza prin tifon, cu un strat subtire de vata deasupra, ca sa nu treaca impuritatile mici. La 1 l de zeama se pune 1 -1,5 kg zahar zahar. Se amesteca pe foc, pana cand se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba in clocot 10 minute. Se supravegheaza de aproape si se mesteca, deoarece spuma care se formeaza deasupra, da repede in clocot. Siropul se toarna clocotit in sticle, astupate, apoi se acopera si se lasa astfel pana a doua zi, ca sa fie sterilizate.

Eu am pus 1,5 kg zahar la 1 l de lichid, deoarece cantitatea mare de zahar va face ca siropul sa nu fermenteze (chiar si destupat) si sa poata fi pastrat timp indelungat in pivnita sau camara.

Se serveste diluat cu apa minerala sau plata. Este parfumat si dulce si poate inlocui orice alt gust chimic din comert. Noi il consumam atat in timpul zilelor fierbinti de vara, cat si iarna.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 316 other followers

%d bloggers like this: