Mai avem nevoie de cartea de bucate?

19 Apr

Cand descifram o carte de bucate, fiecare dintre noi devine un chimist. Cred ca, “gatitul este cea mai veche si de baza aplicatie a fortei fizice si chimice asupra materialelor din natura”. Gatitul nu iti ofera doar placerea de a realiza din aceleasi materiale simple, in diferite cantitati si combinatii, preparate care sa te imbie, dar mai ales, bucuria cu care te incarci atunci cand ii privesti pe ceilalti care iti degusta bucatele cu incantare.

Cu toate acestea, gatitul este o forma de manifestare pe cale de disparitie, la fel ca si bunul simt si adevaratele valori, ce ar trebui cultivate.  Fireste, cu atatea produse semipreparate, fast-food-uri si inlocuitori, cui ii mai trebuie aragazul si cartea de bucate ? Cand toata lumea alearga dupa naluci materiale, cine isi mai permite sa piarda timpul pentru a pregati bucate sanatoase si proaspete, in propria bucatarie? Sunt si la supermarket gata facute !  In fond, nu cred ca vorbim numai despre gatit ca si actiune in sine, ci mai degraba despre un pincipiu. Oamenii au inlocuit sau inlocuiesc incet incet lucrurile simple, de baza, firesti cu lucruri artificiale, fortate, pierzandu-se  simtul practic.

Pentru cei care nu isi ung nici felia de paine cu unt, crezand ca gatesc si considera inutil sa investesca doua ore, pentru o placere de doar doua minute, as putea sa le spun ca fiecare balerin se antreneaza ore, zile, luni pentru un spectacol de numai cateva minute, dar tocmai efemeritatea ii confera maretia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: