Ecler

14 May

Nu am mai mancat ecleruri facute in casa de cand eram mica si ne facea mama. De o saptamana aman momentul pentru a le pregati si astazi, m-am apucat de treaba. Mi se par mai bune decat cele din comert, iar glazura are o consistenta mai cremoasa, nu se intareste la fel de mult ca cea din cofetarii si este mai placuta la gust; iar crema de vanilie “universala”, caci noi o folosim la multe prajituri, este extraordinara. Reteta dupa care am pregatit eclerurile si dupa care si mama mea le pregatea este luata din celebra “Carte de bucate”, de Silvia Jurcovan, probabil un fel de bibile in bucatarie a generatiei parintilor mei.

Nb! Foarte multi oameni folosesc ca plural al cuvantului “ecler”, forma “eclere”. Forma corecta este “ecleruri”, conform DEX ( recent a fost acceptata si forma “eclere”, conform DOOM). In cartile de bucate, apare “ecleruri”.

Timp de pregatire: 15′

Timp de coacere: 30-35′ / tava

Complexitate: medie

Cantitate: 40-45 bucati mari

Ingrediente:

Aluat coji:

125 g faina

100 g unt

1/4 l apa

3-4 oua mari (cam 60 g bucata sau mai mari)

1/2 lingurita sare

Crema vanilie:

750 ml lapte

6-8 oua

9 linguri zahar

50 g margarina

un praf de sare

vanilie

Sos ciocolata:

150 g zahar

100 ml lapte

3 linguri cacao

50 g margarina

esenta rom

Mod de preparare:

Se pun la fiert apa cu uleiul si sarea. Cand dau in clocot, se da de pe foc si se adauga toata faina deodata, amestecandu-se pana se incorporeaza, trecand iar pe foc. Se lasa sa se raceasca (eventual in chiuveta cu apa rece). Se adauga ouale unul cate unul, mixand cu paletele pentru aluat foarte bine dupa fiecare ou. Cu ajutorul posului cu spritz, punem forme lunguiete in tava cu spatii intre ele, deoarece cresc si se maresc in tava. Se coc la foc mediu in primele 15-20 minute, apoi se da focul mic. Primele 15-20 minute nu trebuie deschis cuptorul, pentru ca gogoselele se vor lasa si vor ramane cleioase la mijloc. In total ar trebui sa stea la cuptor in jur de 30-35 minute. Ele trebuie sa ramana poroase, goale la mijloc.Se lasa sa se raceasca pe o folie de aluminiu sau pe hartie de copt.

Crema: Se amesteca ouale cu zaharul, faina si 150 ml lapte. Separat, restul de lapte se fierbe, apoi se amesteca cu compozitia de lapte, faina si zahar.  Se fierbe pana se ingroasa, amestecandu-se continuu. Se lasa sa se raceasca putin si se adauga vanilia, apoi margarina taiata cubulete, mestecand pana ce se topeste de tot.Se lasa sa se raceasca putin.

Se umplu cu crema, cu ajutorul spritului, fara a se taia cojile, ci doar intepand cu spritul.

Sosul de ciocolata se obtine fierband toate ingredientele, pana se ingroasa putin. Se lasa sa se tempereze putin, apoi se adauga esenta de rom. Se foloseste o punga taiata foarte putin la un colt pentru a glazura eclerurile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: