Sirop din muguri de pin / brad

21 May

Acest sirop se prepara primavara, cand mugurii de pin / brad au lungimea de 3-4 cm si culoarea verde. Este foarte bun la gust si mult mai sanatos decat “colorantii aromati” din comert. Se poate consuma cu apa plata sau carbogazoasa. De asemenea, daca nu se dilueaza cu apa minerala, este bun pentru raceala si tuse. Noi l-am pastrat in pivnita chiar si 1 an si jumatate.

Complexitate: medie

Ingrediente:

1 kg muguri pin / brad

2 l apa

1 kg – 1,5 kg zahar (pentru fiecare litru de suc)

Mod de preparare:

Se spala mugurii de praf, cu apa rece, se pun intr-o oala si peste ei se toarna apa. Se fierb circa 1 ora, pana cand se inmoaie. Apoi, se lasa mugurii in oala acoperita,la rece, cam 48  ore zice in reteta (eu i-am lasat mai putin), ca sa se extraga cat mai bine sarurile minerale, substantele aromatice si uleiurile. Sucul se strecoara prin tifon dublu, asezat peste strecuratoare, presand mugurii, ca sa se scurga tot sucul. Se cantareste sucul. La un litru de suc se pune 1 kg – 1,5 kg zahar si se pune din nou la fiert (vasul trebuie sa fie mai mare, altfel, in timpul fierberii se face spuma deasupra si ar putea sa dea in foc). Se amesteca pe foc, pana cand se topeste zaharul, iar apoi se lasa sa fiarba la foc mic cam 30 minute, ca sa se distruga fermentii. Se mesteca des, la suprafata, ca sa dispara spuma. Inca clocotit, siropul se pune in sticle, cu palnia – numai cate putin la inceput, ca sticla sa se dilate treptat si sticla sa nu plesneasca ; apoi sticla se poate umple fara nici un risc. Se infileteaza dopul la sticle si se acopera cu un prosop gros pana a doua zi, cand se eticheteaza si se aseaza in camara / pivnita sau se consuma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: