Lasagne alla Bolognese

19 Nov

Unul dntre preparatele mele preferate! Desi dureaza cateva ore ca sa finalizezi aceasta reteta, mai ales daca doresti sa pregatesti si foile in casa ( ceea ce este recomandat, gustul este divin), merita fiecare minut petrecut in bucatarie!

Timp de preparare:  nici nu mai stiu cat am stat in bucatarie – dar cateva ore bune (timpul total de fierbere / coacere este undeva la 3h)

Complexitate: medie

Cantitate: 8 portii

Ingrediente:

500 g lasagne (de data aceasta eu le-am cumparat)

200 g parmezan ras

ulei de masline

unt

1 kg sos bechamel:

100 g unt

100 g faina

1 l lapte

sare

nuscoara rasa / macinata

1 kg ragu alla bolognese:

150 g pancetta

350 g carne de vita tocata

350 g carne tocata de porc

1 ceapa mare rasa

1 morcov mare ras

1 tulpina de telina medie rasa

3-4  linguri pasta de tomate

1 pahar lapte (sau smantana – eu prefer laptele)

1 pahar vin rosu

1/2 pahar  supa de vita (sau apa)

sare

piper

4 linguri unt

2 linguri ulei masline

Mod de preparare:

Bechamel: Se topeste untul, apoi, se ia de pe foc si se adauga faina cernuta, se mesteca bina, pana nu mai sunt cocoloase. Se pune din nou pe foc, se adauga laptele caldut, treptat, mestecand mereu . Se lasa pe foc cateva minute, apoi se mesteca mereu , pana incepe sa se ingroase. Se sareaza si se condimenteaza cu nucsoara, apoi se mesteca pana devine dens, mai gros decat este in mod normal sosul bechamel. Tot procesul dureaza 10-15 minute.

Ragu alla Bolognese:  Ceapa, morcovul si telina se soteaza in uleiul si untul incinse, pentru cateva minute, pana legumele incep sa se inmoaie. Se taie marunt pancetta (sau chiar se da prin masina de tocat carne) si se adauga impreuna cu carnea tocata in tigaie. Se lasa pe foc mic, mestecandu-se din cand in cand vreo 30 minute, pana ce carnea isi schimba culoarea. Se adauga vinul, lasandu-se pe foc pana cand se absoarbe in totalitate. Apoi se adauga pasta de tomate amestecata cu supa de vita. Se lasa la foc mic, 1h15′. Se adauga apoi laptele si se mai lasa 15-20 minute pe foc.

Foile se fierb 3 minute in apa sarata cu ulei. Atentie la scursul lor, sa nu fie asezate una peste cealalata, ca se pot lipi!

Tava (nu stiu ce dimensiuni are, insa este cam 2/3 din tava de aragaz) se unge bine cu ulei de masline. Se intinde un strat foarte subtire de ragu, ce va fi baza pentru lasagne si nu va permite arderea lor pe fund.  Se aseaza un strat compact de foi. Apoi urmeaza un strat de bechamel si dupa aceea un strat de ragu. Peste se presara un strat generos de parmezan.  Si se reia asezarea lor, incepand cu foile si apoi celelalte straturi.

Se baga la cuptorul preincalzit, cam 1 ora la foc mic-mediu.  se lasa sa se racoreasca 15 minute in tava, inainte de a fi scoasa, pentru a-si mentine forma – sa nu se destrame.

Tips!

1.Pentru aspect , dar si gust ar trebui asezate cel putin 3-4 straturi de foi.

2. Ultimul strat ar trebui sa fie cel deparmezan.

3. Ultimul strat de ragu este mai generos, mai gros.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: