Tort Citrus Delight

10 Jan

Pentru iubitorii de citrice, acest tort este o incantare a gustului – este aromat si dulce de la fructe, insa si putin acrisor de la crema de iaurt!

Timp de preparare: 1 h 30′

Complexitate: mica

Cantitate: 15 portii

Ingrediente:

Blat:

1 cozonac (eu am avut de la Craciun 1 cozonac cu portocala confiata ramas din cei 13 cozonaci :)) )

10  piscoturi

Crema portocale:

300 g iaurt

400 ml frisca lichida

sucul de la 5 portocale si 1 lamaie

100 g zahar

15-17 g gelatina

Mandarine caramelizate:

12-15 jumatati felii mandarine subtiri

1 lamaie taiata in 4 cu coaja cu tot

1 jumatate de portocala taiata in 2 cu coaja cu tot

100 g zahar

100 g zahar brun

2 pliculete zahar vanilat ( sau 1 fiola esenta vanilie)

cateva linguri de apa

Sirop:

compot de piersici

cateva linguri lichior portocale

+ 3 linguri frisca lichida batuta

Mod de preparare:

Crema:

Se amesteca sucul de la citrice cu zaharul si iaurtul. Se lasa la inmuiat gelatina 10 minute in apa rece, apoi se dizolva la bain-marie. Se amesteca cu 2-3 linguri din crema de iaurt, ca sa nu se faca cocoloase, apoi se incorporeaza toata gelatina in grema. Se da la rece 20 minute.  Apoi frisca batuta se omogenizeaza cu amestecul de iaurt.

Mandarine caramelizate:

Se fierb toate ingredientele, pana cand fructele isi schimba culoarea, coaja devine translucida, iar apa se evapora si zaharul se caramelizeaza si este cremos. Se scurg feliile de mandarina si se aseaza pe o farfurie ca sa se raceasca. Portocala si lamaie se arunca. Siropul ramas se lasa si el sa se raceasca.

Asamblare:

Se taie 2 felii de cozonac pe lungimea sa, pentru a obtine 2 blaturi. Se aseaza un blat intr-o tava de forma si dimensiunea cozonacului, dar atentie! sa fie mai adanca decat o tava de cozonac. Se insiropeaza bine blatul. Se toarna 1/3 din crema si se niveleaza. Se aseaza un rand de piscoturi insiropate si ele in compotul amestecat cu lichior. Se mai intinde inca 1/3 din crema. Se aseaza si al doilea blat de cozonac si se insiropeaza bine. Apoi se intinde si ultima 1/3 de crema.

Se da la rece 2-3 ore ( de preferat peste noapte). Apoi se decoreaza cu frisca, mandarine caramelizate si caramelul ramas de la mandarinele caramelizate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: