Prajitura Carpati

4 Feb

Una dintre prajiturile copilariei mele, de care, nici dupa 28 de ani, nu m-am plictisit!

Timp de preparare: 2 h

Cantitate: 9 “munti”

Complexitate: medie

Ingrediente:

Foi:

4 oua

1 cana lapte

1 cana zahar

1 cana ulei

1  1/2 lingurita amoniac

faina cat cuprinde

esenta vanilie

Crema caramel:

1 kg zahar

1 cescuta apa

14 linguri faina

2 l lapte

1 1/2 pachet unt

Glazura:

2 tablete ciocolata amaruie

2-3 linguri smantana de frisca

(sau pentru reteta traditionala:

2 pachete unt

8 linguri zahar

4 linguri cacao

esenta rom)

Decor:

nuca de cocos rasa

Mod de preparare:

Foile:

Se freaca zaharul cu ouale, apoi se adauga uleiul, ca la maioneza. Se amesteca cu laptele caldut, amoniacul stins si faina cat cuprinde. Se imparte coca in doua parti egale, iar acestea la randul lor se impart in cate 5 (astfel incat, vom avea 10 parti). Se intind si se coc pe fundul tavii.

Crema:

Zaharul se amesteca cu apa si se pun pe foc, mestecand mereu, pana ce se caramelizeaza zaharul. Apoi, se adauga faina treptat. Laptele clocotit se incorporeaza treptat in compozitia de zahar, mestecand mereu, pana se ingroasa (pe foc) – cam 6 minute. Luata de pe foc si cat este inca fierbinte crema, se adauga untul, mestecand pana ce se omogenizeaza.

Glazura:

Se topeste ciocolata la bain-marie si dupa ce se ia de pe foc, se amesteca cu smantana.

Se asambleaza prajitura, alternand straturile de crema cu foile. Se lasa sa se inmoaie foile (de la crema) cateva ore.

Se taie marginile. Se imparte in 9 cuburi. Fiecare cub se taie pe diagonala laterala, apoi cele 2 bucati taiate se lipesc una de alta obtinand o piramida. Se procedeaza la fel cu toate cele noua cuburi. Se imbraca in glazura si se pudreaza cu putina “zapada” – nuca de cocos.

4 Responses to “Prajitura Carpati”

  1. sandrina.sanda February 7, 2012 at 1:28 +00:00 #

    Arata super ! Caut de mult aceasta reteta. Ma bucur ca astfel ti-am descoperit si blogul care imi place.

    • kinderkare February 7, 2012 at 1:28 +00:00 #

      Multumesc! Sper sa te intorci cu drag!😉

  2. rosoga daniela April 7, 2012 at 1:28 +00:00 #

    cum se face glazura traditionala multumesc

    • kinderkare April 17, 2012 at 1:28 +00:00 #

      Daniela, modul de preparare al glazurii pentru aceasta prajitura este descris mai sus, in cadrul retetei!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: