Tort de Trufe

30 Dec

Este un tort rafinat, potrivit pentru o cina festiva!Tort de Trufe

Timp de preparare: 2h

Complexitate: mare

Cantitate: 10-12 portii

Ingrediente:

Blat:

175 g unt moale

185 g fainaDSC_1943_2

1 lingurita praf de copt

175 g zahar

3 oua medii

coaja rasa fin de la 2 portocale

100 g ciocolata amaruie (cu minim 70 % cacao)

1 lingurita ness diluat intr-o lingura de apa fiarta

Crema:

300 ml smantana groasa

400 g ciocolata amaruie (cu minim 70% cacao)Tort de Trufe

5 galbenusuri de ou

4 linguri zahar

4 linguri lichior Grand Marnier

Sirop:

cam 150 -200 ml cafea tare, neindulcita

Decor:

100 g ciocolata albaTort de Trufe

+unt pentru uns tava

Mod de preparare:

Blat:

Se unge o forma rotunda cu peretii detasabili,  cu diametrul de 20-24 cm cu unt si faina(doar pe pereti), iar fundul se tapeteaza cu hartie de copt – in felul acesta laterala blatului va fi uniforma si nu “creata” de la hartia de copt.

Se amesteca faina cu praful de copt, se adauga untul, coaja de portocala, ouale si se bat pana se omogenizeaza. Se incorporeaza ciocolata topita (la bain-marie sau microunde) si cafeaua. Se coace la 190 grade, pentru 30-35 minute. Se incearca cu scobitoarea pentru  a vedea cand este copt. Se lasa sa se raceasca cateva minute, apoi se scoate din forma si se indeparteaza hartia de copt. Se lasa sa se raceasca complet, inainte de a fi taiat in 2 blaturi si de a fi asamblat. Va iesi un blat extraordinar de gustos, ce poate fi confundat cu o crema savuroasa inainte de afi pus la copt, iar copt poate fi consumat ca atare (este similar unui chec foarte aromat si pufos).

Sirop:

Acum este momentul cand se pregateste cafeaua, ca sa aiba timp sa se raceasca complet, pana la finalizarea si racirea cremei.

Crema:

Se pune smantana intr-o craticioara la bain-marie. Cand se incalzeste smantana, se adauga ciocolata si se mesteca pana se omogenizeaza. Se da la o parte de pe foc si tot la bain-marie, se mixeaza galbenusurile, zaharul si lichiorul, pana ce i se schimba culoarea si devine un amestec spumos (cam 5 minute). Se ia de pe foc si i se adauga mixul de ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare.

Dupa ce este taiat blatul, se insiropeaza baza tortului cu cafea rece. Se intinde cam 40% din crema peste si apoi se pune  al doilea strat de blat, cu partea mai pufoasa in sus (asa se va insiropa mai bine si va avea un aspect plat deasupra). Se insiropeaza si acest blat si apoi se intinde cu grija restul de crema, de data aceasta si pe laterala tortului.

Decor:

Se topeste ciocolata alba la bain-marie si se pune intr-un spritz de ornat. Se “deseneaza” o spirala pe tort, incepand din mijloc. Apoi, rapid, pana nu se raceste ciocolata, se trag linii cu o scobitoare, dinpre centru spre exterior, din loc in loc. Aceslasi lucru se face apoi, plecand dinspre exterior spre interior.

Separat, pe o bucata de folie de aluminiu, unsa cu un strat foarte subtire de unt, se deseneaza forme cu spritzul. Se lasa 10 minute la rece, ca sa se intareasca ciocolata, apoi se lipesc pe partea laterala a tortului.

Inainte de a fi consumat, tortul trebuie sa stea la rece 2-3 ore.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: