Pizza

16 Jan

Pe cat de repede se face, pe atat de repede dispare din farfurie! Pizza este cel mai cunoscut aliment din lume, iar din punctul meu de vedere, pe Pizzabuna dreptate!

Timp de preparare: 45′

Complexitate: mica

Cantitate: 3 tavi rotunde de pizza (diametru de ~ 35 cm)

Ingrediente:

Blat:

faina

un sfert de cub de drojdie proaspataPizza

1/2 lingurita zahar

~ 1/2 cana apa calduta

2 linguri ulei

Sos:

3-4 rosii proaspete, decojite si pasate (sau rosii intregi din conserva, pasate)

busuioc uscat

2 linguri uleiPizza

o lingurita zahar

Topping:

mozzarella rasa

salam uscat taiat fellii foarte subtiri

ciuperci taiate felii (daca sunt proaspete, fie se taie felii foarte subtiri, fie daca feliile snt mai groase, se calesc cateva minute inante de a le pune pe pizza – ambele variante sunt la fel de gustoase)

ardei gras taiat fasii subtiri

cateva rondele de ardei iute (optional)Pizza

porumb

frunze de busuioc (fiind sezon rece, am folosit busuioc uscat)

Mod de preparare:

Blat:

Se amesteca un praf de sare mare cu faina. Se amesteca drojdia cu zaharul si cu 2 linguri de apa calduta, pana se dizolva drojdia. Se face o adancitura in faina si se toarna drojdia lichida. Se adauga si uleiul. Se framanta, pana aluatul devine elastic – vreo 5 minute. Nu as putea sa spun cata faina intra, pentru ca nu o masor, in general. Insa, coca nu trebuie sa fie nici tare, dar nici foarte lipicioasa. Ea trebuie sa se intinda usor, dar sa aiba tendinta sa se retraga, sa se stranga. Se pudreaza blatul de lucru cu faina, se intinde aluatul, pudrat si el cu faina si se aseaza in tava unsa cu ulei. Noua ne place blatul foarte subtire, aproape ca se vede prin el si crocant.  (Eu nu am lasat la dospit aluatul, decat vreo 15 minute – si asta pentru ca in acest timp am pregatit ingredientele pentru topping si sosul.)

Sos:

Se amesteca toate ingredientele. Noua ne place sosul putin mai gras, deoarece atunci cand se amesteca cu mozzarella, aceasta capata o textura mai placuta. Sosul se intinde peste blatul din tava.

Topping:

Peste sos, se rade mozzarella din abundenta – pe razatoarea mare. Apoi, se aseaza salamul, ardeiul, ciupercile si la sfarsit, se presara porumbul. Deasupra se mai rade un strat foarte subtire de mozzarella si se presara busuioc (sau se aseaza cateva frunze proaspete).

Se da la cuptor pentru 12-15 minute, la foc iute – depinde de cat de crocant se doreste a fi blatul. Se serveste fierbinte si neaparat FARA ketchup!  Italienii considera ca tot gustul original s-a dus, in momentul cand se pune ketchup.😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: