Varza (ca) a la Cluj

26 Feb

Complexitate: medieVarza (ca) a la Cluj

Cantitate:   6-7 portii

Timp de preparare: 2h

Ingrediente:

1/2 kg carne de porc sau amestecata cu carne de vita / vitel

cca 150 g ceapa

1 1/2 kg varza acra

putina pasta de tomate (nu era in reteta)

100 g orezVarza (ca) a la Cluj

ulei

sare

piper

200 ml smantana

1-2  foi de dafin

ienibahar

Mod de preparare:

Varza, daca este prea acra sau prea sarata, se spala in apa calduta, schimband apa de 2-3 ori si se stoarce in pumni. Frunzele se taie pe langa nervura groasa, de o parte si de alta a acesteia, se suprapun mai multe, se ruleaza si se taie ca fideaua, cat mai subtire. O ceapa de marime mijlocie se taie marunt, se caleste cu 4-5 linguri de ulei, numai un minut, apoi se adauga varza bine stoarsa, o foaie de dafin, un varf de cutit de piper si ienibahar, o ramura de cimbru, (eu am pus si putina pasta de tomate), se amesteca, se pune 1/2 l apa si se fierbe circa 1 ora , la foc mic, acoperita, sau la cuptor, tot acoperita, pana se inmoaie si scade apa.  Daca  nu este fiarta, se mai pune putina apa si se lasa pe foc pana cand se inmoaie bine; cand este gata, apa trebuie sa fie scazuta. Dupa aceea, se lasa sa se caleasca putin numai cu grasimea, amestecand mereu, ca sa nu se arda.

Orezul, curatat de impuritati, spalat si bine scurs, se pune intr-o craticioara, impreuna cu uleiul si ceapa, amestecandu-se pe foc mic, un minut fara sa se rumeneasca; totul se stinge imediat cu supa fierbinte cu frunze de patrunjel sau de telina tocate. Se lasa sa fiarba acoperit, la foc mic, sau se da la cuptor, tot acoperit pana cand scade tot lichidul si bobul se inmoaie, ramanand insa intreg, neterciuit.

Ceapa tocata marunt se caleste, 2 minute, cu 3 linguri de ulei, apoi se adauga carnea, trecuta de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu un varf de cutit cu piper si ienibahar. Se amesteca toate si se prajesc inabusit la foc mic, pana scade apa pe care o lasa carnea; carnea se prajeste inca cca 2 minute, in grasimea ramasa, amestecandu-se mereu, apoi cratita se ia de pe foc. Cand toate sunt gata, se omogenizeaza carnea cu orezul. Intr-un vas termorezistent se asaza 1/3 din cantitatea de varza, presarata cu  jumatate din cantitatea de carne, iarasi 1/3 din varza si restul de carne, terminand cu varza. Se da la cuptor cu 15 minute inainte de servire.

Cand se scoate din cuptor, se pune smantana deasupra. Se serveste din vasul in care a fost aranjata.

Aceasta reteta a fost preluata din “biblia” gospodinelor de alta data,  “Carte de bucate”, de Silvia Jurcovan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: