Toamna aduce bogatie in camara, pivnita si bucataria oricarei gospodine, astfel incat, este foarte lesne sa te joci cu ingredientele. Ca doar ai de unde alege! Eu am ales mere, nuci, stafide si visine din dulceata si am pregatiti acest tort cu mere. Este usor de preparat, nu ia timp mult si gustul este perfect pentru o zi mohorata de toamna, alaturi de un pahar de ceai cald.
Timp de preparare: 1h30′
Complexitate: mica
Cantitate: 8-10 portii
Ingrediente:
10-12, chiar 14 mere mici
200 g zahar
20 g unt
stafide
visine din dulceata
15 nuci maruntite cu cutitul (nu macinate)
optional! scortisoara (eu am pus 1 lingurita)
1 varf cutit cuisoare macinate
Blat:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 pliculete zahar vanilat
nucile ramase de la umplerea merelor
Mod de preparare:
Merele coapte:
Zaharul se pune pe fundul tavii rotunde in care se va coace tortul si se netezeste uniform. Merele se curata de coaja, se scoate mijlocul cu samburi, in asa fel incat sa ramana intregi (cu ajutorul unei forme speciale). Merele se pun in cratita, peste zahar, unul langa altul, lipite, se umple mijlocul lor cu visine, nuci maruntite si stafide. Se presara cuisoarele si scortisoara peste, apoi se pun cubulete de unt intre ele si se introduc in cuptor pana ce zaharul face spuma (circa 30 minute). Se lasa la racit.
Blatul:
Se bat spuma albusurile, cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile, treptat, mestecand usor, cu lingura, de jos in sus. Se amesteca amoniacul cu faina si se incorporeaza treptat, apoi se adauga nuca..
Cand merele se racesc, se toarna peste ele compozitia de blat, se netezeste si se introduce in cuptor pentru 25-30 minute. Spre sfarsit, se face testul cu scobitoarea. Se rastoarna pe platou cand este caldut.
Arata super!!
Foarte potrivit pt toamna,trebuie sa il incerc neaparat!
Multumim!
Multumesc! Sa imi spui cum ti-a iesit! 😉